Werk

Ik specialiseer me in participatieve besluitvorming en dialoog. De laatste tijd in het bijzonder in burgerberaden, onder andere binnen het team van G1000.nu.

Public and stakeholder engagement, het actief betrekken van belanghebbenden en burgers bij besluitvorming, is in het Verenigd Koninkrijk al vele jaren een volwassen sector.

Van online consultaties over voorgenomen overheidsbeleid tot burgerpanels over nieuwe technologieën, er is een brede praktijk van toepassingen waarbij participatie-experts zorg dragen voor de kwaliteit en integriteit van processen.

Ik heb sinds 2008 in deze sector mogen werken, eerst als staflid van het gerenommeerde Dialogue by Design (nu Traverse) en vanaf 2014 als zelfstandige.

In deze jaren heb ik bijgedragen – geregeld in leidende rollen – aan het ontwerp en de uitvoering van tal van complexe en soms spraakmakende participatieprocessen, onder meer burgerraadplegingen over de beoogde hogesnelheidsspoorlijn HS2, de financiering van de BBC, en de introductie van nieuwe gentechnieken.

In het Verenigd Koninkrijk en elders het bewijst het burgerberaad (citizens’ assembly) zich steeds vaker als een effectieve vorm voor participatieve besluitvorming. Onder meer bij burgerberaden over Brexit, ouderenzorg, luchtkwaliteit en klimaat was ik tafelgespreksleider in een team van Involve.

Sinds 2017 ben ik ook bezig geweest met de politieke kant van dit verhaal, als staflid van Compass. Together for a Good Society is het motto van de organisatie, die zich sterk maakt om verbindingen te creëren en versterken tussen partijen, politici, maatschappelijke organisaties, academici en actieve burgers, met als doel om er een radicaal betere samenleving aan over te houden.

Bij Compass heb ik onder meer bijgedragen aan de Progressive Alliance campagne in 2017, aan een campagne om het Brexit-dilemma aan een burgerplatform voor te leggen, en aan het smeden van een brede coalitie van organisaties voor een conventie om het democratische systeem van het Verenigd Koninkrijk drastisch te herzien.

Ik heb er ook meegewerkt aan een intensieve vernieuwing van de organisatie zelf, inclusief een verbeterde bestuursstructuur en een effectiever organisatiemodel. Verder heb ik diverse processen geleid om de leden van de organisatie te betrekken bij belangrijke strategische besluiten.

Vóór mijn tijd in het VK werkte ik als onderzoeker voor het bureau Intraval (nu Breuer&Intraval) en als eindredacteur van Perron E, tijdschrift voor Europeanen. Ik studeerde in 2004 af in de planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Advertisement